De verschillende slaapfases uitgelegdVan zacht beddengoed en een ergonomische matras tot schaapjes tellen voor het slapen gaan: een goede nachtrust is belangrijker dan ooit. Toch zijn we ons niet bewust van wat er allemaal afspeelt in ons lichaam tijdens het slapen. Sleepconsult legt jouw slaapcyclus graag uit.

Fase 1: de inslaapfase

Tijdens de inslaapfase zweef je tussen waken en slapen. Je ogen vallen toe en de hersenactiviteit neemt af. Dit duurt slechts enkele minuten.

Fase 2: de lichte slaap

Tijdens de licht slaap, slaap je nog niet diep genoeg. Van geluiden word je niet meer wakker maar als je toch ontwaakt dan krijg je het gevoel dat je nog niet genoeg hebt geslapen. Deze fase duurt iets minder dan een uur.

Fase 3: de overgangsfase naar de diepe slaap

Zodra je bent ingedommeld wordt je ademhaling regelmatig, je hartritme daalt en je spieren ontspannen. Deze fase duurt een 5-tal minuten.

Fase 4: de diepe slaap

Ben je al eens verward en gedesoriĆ«nteerd wakker geworden? De kans is groot dat je je in de diepe slaap bevond. Deze fase duurt 20 minuten en zorgt voor fysieke rust. Met een goed hoofdkussen blijven je lichaam en nekspieren ontspannen tijdens de slaap. Bekijk hier ons ruim aanbod.

Fase 5: de REM-slaap of droomslaap

Tijdens de REM-slaap bewegen je ogen voortdurend. Je hartritme en ademhaling is onregelmatig, je spieren zijn volledig ontspannen en je bloeddruk stijgt. Deze fase focust zich op het opslaan van gegevens waarvan er bepaalde zaken opgeslagen worden in ons langetermijngeheugen.

Daarnaast is het ook de laatste fase van het emotionele herstel. De REM-slaap noemt men ook wel de paradoxale slaap omdat je lichaam volledig in rust is en je brein op volle toeren draait. Deze fase duurt ongeveer 20 minuten. Hierna word je even wakker al is dit te kort om je te herinneren. 

Een volledige slaapcyclus duurt gemiddeld 90 tot 120 minuten. Dat wil dus zeggen dat je de cycli zo'n 4 Ć  5 keer doorloopt gedurende een normale nacht. De diepe slaap en droomslaap gebeurt in de eerste 4 uren van je nachtrust. Voldoende slapen is dus zeker een must om je fysiek en emotioneel herstel en gegevensverwerking te ontwikkelen. 

Wil jij uitgerust ontwaken door alle comfort uit je slaap te halen?

Sleepconsult is al 45 jaar gespecialiseerd in ergonomisch slaapcomfort. Wij bieden boxsprings en matrassen aan met superieur comfort. Want uw slaap telt.

Bezoek onze winkel

Meest Recente Posts

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Bezoek de toonzaal van Sleepconsult en ontdek de goede prijs/kwaliteitverhouding van ons enorme aanbod!

contacteer ons

In de kijker

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail